0

FİZİKSEL AKTİVİTE VE FAYDALARI

Sağlığı bedende muhafaza etmenin ve mevcut sağlık düzeyini daha yukarıya çekmenin en temel yollarından biri fiziksel aktivitedir. Günümüz dünyasının yaşam biçimi, teknoloji ve internetin hayatımıza olan olumsuz etkileri hareket kabiliyetimizi sınırlamakta ve bizi sedanter, durağan, sağlıksız bir yaşam biçimine itmektedir. 

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), ‘’Tüm toplumlarda bulaşıcı olmayan hastalıklarda büyük bir artış olduğunu açıklamıştır. Bunun nedeninin de yaşam şartlarındaki farklılaşmalar sonucunda, fiziksel aktivitede azalma, beslenme alışkanlıklarındaki değişim ve sigara kullanımındaki artış olduğunu bildirmiştir. DSÖ’ nün tahminine göre, her yıl 2 milyondan fazla kişi fiziksel aktivite yapmadıkları için ölmektedir.  

Fiziksel aktivite, her yaştaki bireyin sağlığını koruması ve sağlıklı bir yaşam için gereklidir. Yaşlılıkla ilgili yapılan araştırmalar, ileri yaşlarda bireyin sağlıklı bir şekilde hayatını sürdürmesinde fiziksel aktivite vazgeçilmez olduğunu ortaya koymuştur. 

Fiziksel aktiviteyi yalnızca kas ve iskelet sistemi sağlığı ile sınırlamak hiç doğru bir yaklaşım değildir. Kan basıncını destekleme, damar sertliğini önleme, kalbin gücünü arttırma, akciğerin solunum kapasitesini artırma, lenfatik sistem aktivitesini güçlendirme ve kan yağlarının dengesini sağlama, fiziksel hareketliliğin pozitif fizyolojik etkilerden sadece birkaçıdır.  

Düzenli ve kararlılıkla yapılan fiziksel aktivite düzeyi doğrudan kas gelişimi sağlar bu sayede sağlıklı bir duruş ve dış etmenlere karşı dayanıklı bir duvar işlevi gören kas iskelet sistemi sağlığını elde etmiş oluruz. Artan kas kitlesi bazal metabolizmamızı yükseltir, yağ yakma oranımızı artırır. 

Aktivite ile vücudumuzun iç örtüsü olan bağ doku bütünlüğü ve sağlığını da korumuş oluruz. Bağ doku vücudumuzda hücreler arası iletişimi kurma, enfeksiyonlara karşı mücadele etme ve onarma gibi mühim işlerde görev alır. Bu yüzden sağlıklı ve bütüncül bir bağ dokuya sahip olmak oldukça önemlidir. Kemiklerimizin dayanımını artıran, ileri yaşta kırıkları önleyen de güçlü bağ dokusudur. 

Fiziksel aktiviteyle beraber vücuttaki mitokondri sayısı da artar bu da beraberinde artan enerji düzeyi ve yenileme kapasitesi demektir. Aynı zamanda çok sayıda mitokondri daha yavaş yaşlanma anlamına gelir. Bu da zindelik ve sağlıklılık durumunu daha uzun vadede yaşamak demektir. 

İnsan bedenindeki mucizevi düzen ve denge saymakla bitmez türdendir. Bunlardan biri de terleme yoluyla toksin atımıdır. Bu fizyolojik mucizeyi arttırmanın en iyi yolu da fiziksel aktiviteden geçer. Artan hareketlilik beraberinde artan dolaşım ve vücut ısısı getirir, bu da vücutta biriken toksin ve ağır metallerin terleme ile vücuttan atılmasını sağlar. Toksinlerden arınmış bir vücut da bize çok daha sağlıklı, dengeli sistemler ve organlar ile hizmet eder. Bu sayede yaşam kalitemizi ve hayattan aldığımız hazzın boyutu oldukça yüksek seviyelere çıkar. 

Yaşamımıza kattığımız hareketliliğin fizyolojik etkileri beraberinde ruhsal pozitiflikleri vardır. Kişide artan fiziksel aktiviteyle birlikte seratonin(mutluluk) hormonu da artar, kişinin duygusal özgüveni de gelişir bu sayede melankolilerin ve psikolojik stresin de önüne geçmiş oluruz.  

Bilinmelidir ki tüm bu etkileri yakalamak bir profesyonellik gerektirir. Yapılacak aktiviteler kişinin vücut tipine, kas yapısına, esnekliğine ve sportif geçmişine uygun olmalıdır. Yapılacak yanlış uygulama ve egzersizler kişiyi sakatlığa götürebilir. Bu durum hedeflenen pozitif etkileri yakalamaktan ziyade, kişiyi olumsuz bir fiziksel ve ruhsal sağlığa itebilir.  

Yapılan her aktivite sizi doğru sonuca götürmeyebilir. Kendimizi bir alana kapatmak yüksek eforda kan ter içinde kalacağımız spor serüvenleri geçirmek gerçek anlamda fiziksel aktivite değildir. Sağlıklı bir hareketlilik serüveni kişiyi rahatlığa ve dinginliğe de götürmelidir. Tüm bu işaretler doğrultusunda tavsiye edilebilecek en güzel aktiviteler açık alana olanlardır. Deniz kenarında yapılacak bir sahil yürüyüşü, ormanlık alan içinde düzenlenen bir dağ koşusu ve hatta temiz havada kurulacak bir bir kamp hedeflenen fiziksel aktivitenin sağlıklı ve tam karşılığıdır. 

Sağlık insana verilmiş en büyük hazinedir. Verdiğimiz örnekler ve alıntılarda da olduğu gibi bunu korumak yine kişinin kendi gayretine bağlıdır. Sağlığımızın kıymetini bizi bırakıp gitme sinyalleri vermeden bilmeliyiz. Sağlıklı yaşamak ve sağlıklı yaşlanmak için de tüm bu öğütler temelinde fiziksel aktiviteyle yaşamı bağdaştırmayı bir ilke edinmeli ve bu yolda büyük bir kararlılıkla yürümeliyiz.  

Hemen Ara