KLİNİK MASAJIN FAYDALARI
Globalleşen dünyamızın ağırlaşan yaşam şartları, artan çalışma saatleri ve beraberinde gelen stres, oksijence fakir şehir hava sahalarının insan bedenindeki yükünü günden güne arttırmakta, bu da vücudumuzun sağlığını olumsuz etkilemektedir. Rahatlık hissi artık insanların sadece düşlediği bir durum haline gelmektedir. Bu durumun çözümlerinden biri de masajdır.
Graston masajı, kupa masajı, klasik masaj gibi klinik masajların etkisini arttıracak yan etmenlerle desteklemek de oldukça önemlidir. Ortamın ısısı, ışık düzeyi, uygulamayı yapacak kişinin alanında eğitimli olması etkiyi artıracak en önemli etmenlerdendir.
Masajın ilk ve en önemli etkilerinden biri lenfatik sisteme olan etkisidir. Lenfatik sistem; kalp, böbrek, dalak ve akciğerler tarafında süzülüp ayrıştırılamayan maddelerin vücuda kazandırılması ve biriken toksinler konusunda çok önemli işler yapar. Masajın bu sistem üzerinde bir hareketlendirici etkisi vardır. Çünkü lenfatik sistemin kalp gibi motor işlevi görecek bir organı yoktur. Bu görevi ancak çizgili kas aktivitesi ve masaj ile yapmak mümkündür. Bu sayede hızlanan lenf sistemi doku içinde biriken ödem ve toksin maddelerin uzaklaştırılmasını sağlar. Sağlanan bu detoksik etki aynı zamanda cilt parlaklığını da arttırır ve düzenli yapıldığı takdirde selülit oluşumunu engeller.
Masajla beraber kaslar üzerindeki gerginlik ve stres de azalır. Kaslarda oluşan bu kalıcı tonus yaşanan hayatın kalitesini arttırmakta oldukça önemlidir. Çünkü gergin bir kas iskelet sistemi fizyolojik etkinin yanında ruhsal sıkıntıları da beraberinde getirir. Bu durum bize, masajın vücudun fiziksel ve ruhsal dengesini arasında bir nevi köprü niyeti görmekte olduğunu açıklar.
Artan kas tonusu ve fizyolojik aktiviteyle beraber damar ve sinir uçları uyarılır. Bu sayede hücresel düzeyinde metabolizma faaliyetleri hızlanır. Kan dolaşım sisteminin hızlanması ile dokulara giden kan miktarı da artar bunun sonucu olarak da dokudaki beslenme ve oksijenlenme seviyesi istenilen sağlıklı seviyelere ulaşır. Bu durumun sonucunda organlarımız tarafından üretilen atık ve zararlı maddelerin terleme yoluyla atımı hızlanır. Temizlenen doku ve organlar geride sağlıklı çalışan sistemler bırakır. Metabolik düzeydeki bu etkiler hormonların da düzenli çalışmasını tetikler ve bu durumun yansıması olarak kişi daha sağlıklı, dingin, ferah bir iç dengeye ulaşır. Bu durum kişinin uyku düzeni üzerinde bile olumlu etkiler sunar.
Masajın anlattığımız bu fizyolojik ve ruhsal etkilerinin pozitif yansımalarını yaşantımızda hızlıca görmek mümkün olacaktır. Rahatlamış ve arınmış bir ruh sağlığına sahip olan kişinin daha sağlıklı karalar alacağını, sinir ve stres katsayısındaki azalmanın hayatından alacağı zevki arttıracağını kabul etmemek mümkün olmayacaktır. Bu yüzden masaj konusu basitleştirilmemeli her zaman gerekli ehemmiyeti görmelidir. Unutmayın ki vakit ayrılıp gidilecek düzenli seanslar ve kendimizi emanet edeceğimiz profesyonel ellerin yaşantımıza katacağı pozitif dönütler bu saydıklarımızdan çok daha fazlası olacaktır. Hayatı sadece yaşamaktan ziyade onu sağlıklı yaşamak önemlidir ve bu noktada masajın bize sunduğu bedensel ve ruhsal iyilik hallerini atlamamalı bu bilgileri kulak arkası etmemeliyiz.